Terwijl gisteravond buiten de Amsterdam Arena werd gedemonstreerd, zong Madonna Live To Tell aan het kruis, met op haar hoofd een doornenkroon.
Amsterdam, 4 Sept. Al uren voordat het concert van Madonna gisteren in de Amsterdam ArenA begon, deelde de 58-jarige Teun van der Weijden uit Dordrecht op de ArenA Boulevard folders uit aan de concertbezoekers met de tekst: ‘Madonna, Jesus loves you’. De meeste voorbijgangers nemen zijn folders niet aan, vertelt hij met een droevig gezicht. „Ik heb maar weinig gesprekken gevoerd. De meeste mensen reageren afwijzend of grijnzen bespottelijk.” Hij zucht. „Nederland is het pad van God kwijtgeraakt.”
Van der Weijden is gewend om te folderen in moeilijke omstandigheden. Met de christelijke stichting Get Saved (‘Ik ben evangelist en ik bestuur de bus’) gaat hij regelmatig langs bij houseparty’s. Hij is hier omdat hij die ene veelbesproken en bekritiseerde scène waarin Madonna aan een kruis hangt met een doornenkroon op haar hoofd ‘absoluut godslasterlijk’ vindt.
„Vrijheid van meningsuiting betekent nog niet dat je anderen mag krenken.” De Confessions-tour van Madonna is al een tijd onderweg. Heeft Van der Weijden de scène met Madonna aan het kruis al gezien? „Nee, zelf niet. Maar het idee alleen al*”
Even verderop houden actievoerders van GroenLinks grote borden omhoog met daarop de tekst ‘Vrijheid van meningsuiting. In Godsnaam’. Onder hen is Tweede Kamerlid Nevin Özütok die kritiek uit op CDA-minister Donner van Justitie, die stelde dat Madonna met haar act de afstand tussen religieuze en niet-religieuze mensen zou vergroten.
Özütok: „Nadat de jongerenorganisatie van de SGP hem vroeg het optreden te verbieden, jammerde Donner dat hij daar geen mogelijkheden voor had. Ik ga hem daarover dinsdag vragen stellen in de Kamer. Ik wil weten hoe hij nu echt denkt over onze fundamentele vrijheden.” Heeft Özütok de scène zelf gezien? „Nee, dat nog niet. En ik heb ook geen kaartje voor het concert.”
De 30-jarige Evy Gerris uit Brugge in Vlaanderen, heeft het concertfragment dat zijn schaduw zo ver vooruit wierp al wel gezien. Drie keer zelfs: in Londen, Düsseldorf en Parijs. Met andere leden van de officiële Nederlandse Madonnafanclub is ze de ster achterna gereisd. En ze begrijpt niet waarover iedereen zich zo druk maakt. „Het is heel onschuldig en eigenlijk zelfs christelijk wat ze doet. Die minister en de jongeren van de SGP zouden eerst eens moeten komen kijken.” Volgens Gerris wil Madonna helemaal niet provoceren. „Tien jaar geleden gebruikte ze provocatie om in de aandacht te komen, maar dat heeft ze niet meer nodig. Ze heeft er juist een goed doel mee voor ogen.”
Het concert begint als een spectaculaire discoshow. De 48-jarige zangeres stapt uit een zich open vouwende spiegelbol die van het plafond naar beneden zakt, gekleed in een strak zwart paardrijkostuum, met een hoge zwarte hoed op en met om haar heen krioelende dansers aan een leiband met bitjes in hun mond. Veel nummers van haar meest recente album Confessions On A Dance Floor komen deze avond voorbij, luchtige feestmuziek met een vrolijk voortdenderende vierkwartsmaat en veel echo op de zang. Strak afgetrainde mannelijke dansers met ontblote torso’s springen, slingeren en klauteren acrobatisch over speciale stellages op het podium zodat de diva zelf nauwelijks hoeft te bewegen om de vaart in haar show te houden. Heel even is er de suggestie van seks, wanneer Madonna tijdens haar klassieker Like A Virgin op een ronddraaiend zadel een hitsige rodeo ten beste geeft.
Nadat op de gigantische videoschermen een lid van de Bloods-gang in Los Angeles met een felrode bandana, een zonnebril en een pistool, vertelde dat hij in het gangleven gedwongen is en nooit iemand heeft willen vermoorden, is het tijd voor De Scène Met Het Kruis. Een uit dezelfde spiegels als de discobol opgetrokken kruis wordt omhoog getakeld en Madonna-met-haar-doornenkroon-op zingt met een wat vlakke stem haar twintig jaar oude ballad Live To Tell. Achter haar zijn op videoschermen Afrikaanse kinderen te zien. Aan het wil Madonna de aandacht vestigen op de Aidsproblematiek in Afrika. Boven haar hoofd telt een teller door tot twaalf miljoen, het aantal kinderen dat in Afrika wees is geworden.
Het is de vorm die haar statements kracht geeft. Zoals twee mannen die samen dansen, één met een davidsster op zijn torso en één met een halve maan, bij het nummer Forbidden Love. Een danseres in een zich langzaam openende kooi die haar sluier afwerpt. En flitsende beelden waarin Berlusconi, Bush, Saddam, Hitler en Madonna zelf elkaar afwisselen. Wanneer de zangeres zonder steun van haar videoschermen en showchoreografie op een kaal podium het publiek oproept om te roepen dat het geen oorlog maar vrede wil, blijft het akelig stil. Opeens is de popkoningin dan angstaanjagend gewoontjes.
Ook muzikaal moet Madonna het hebben van de vorm. Haar zang overtuigt alleen wanneer ze mee kan zingen met een tape, of veel galm en echo op haar stem heeft. Tijdens het gedeelte middenin het concert waarin Madonna doet alsof ze gitarist is van een band zonder opsmuk, zakt haar show volledig in, en niet alleen omdat het geluid van de ArenA het even begeeft. De muziek kan de show niet dragen maar werkt alleen als onderdeel van het spektakel.
Gelukkig eindigt het concert zoals het begon, als een wervelende discoshow, met het opzwepende nummer Hung Up, gouden ballonnen die naar beneden komen dwarrelen en de diva in een strak discopakje.
- Bron: nrc.nl